Szentek és Boldogok élete

Ez az oldal Szentek és Boldogok életével foglalkozik!Remélem itt megtalálod annak a szentnek vagy boldognak az életét akit keresel!

Meghalt II. János Pál pápa zsidó barátja
2012. 01. 05. 13:22 -
Jerzy Kluger, akit egy életen át tartó barátság fűzött Boldog II. János Pálhoz, 90 éves korában hunyt el Rómában december 31-én.

Jerzy 1921. április 4-én született; tizenegy hónappal volt fiatalabb Karolnál, akivel ötéves koruktól együtt jártak iskolába, és szinte egész gyerekkorukat együtt töltötték. Lengyelország német megszállása idején a wadowicei zsidó közösséget gettóba zárták, a zsinagógát lerombolták. Miközben Karol titokban a papságra készült, Jerzy katonai szolgálatot teljesített. Mindketten több családtagjukat veszítették el.

Jerzy és családja végül Rómában telepedett le. A két barát éveken át kapcsolatban maradt és a II. Vatikáni Zsinat idején találkozott újra, amikor a leendő pápa krakkói segédpüspökként Rómába utazott. 1978-tól, amikor Karol Wojtylát pápává választották, Kluger gyakran megfordult a Vatikánban. Együtt vettek részt az újjáépült wadowicei zsinagóga megnyitóján is - írja az ICN.

Átlépni a remény küszöbét című, 1994-ben megjelent könyve 16. fejezetében a pápa név szerint említi Klugert, amikor arról beszél, miért tartja oly fontosnak a zsinat a zsidósággal folytatott párbeszédet. A Nostra Aetate nyilatkozatban - mondja - „benne van az én személyes tapasztalatom is, amelyet szülővárosomban szereztem. Mindenekelőtt a wadowicei elemi iskolára emlékszem, ahol az osztálynak legalább egyharmada zsidó volt. Meg kell emlékeznem közülük egyik barátomról, Jerzy Klugerről, akivel barátságom azóta is tart." Barátságukról szól Gian Franco Svidercoschi 1993-ban megjelent Levél egy zsidó barátomhoz című könyve is.

Magyar KurírWeblap látogatottság számláló:

Mai: 50
Tegnapi: 91
Heti: 482
Havi: 3 441
Össz.: 283 153

Látogatottság növelés
Oldal: Elhunyt II. János Pál pápa zsidó barátja
Szentek és Boldogok élete - © 2008 - 2021 - szentekelete.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »